Sušené hovězí maso - historicky vzato
Benjamin JacobsRozdělit
Sušené maso se objevovalo různými způsoby po staletí na všech kontinentech. Beef Jerky, jak ho známe a vyrábíme pro Simple Jerky, pochází původně od starého kmene Inků, Quechua, kteří žili v dnešním Peru. Quechua nazývali své sušené maso "Ch'Arki". S příchodem Španělů do Jižní Ameriky se "Ch'Arki" rychle rozšířilo. Konquistadoři si uvědomili užitečnost a výživovou hodnotu Ch'Arki a stalo se zásadní součástí jejich zásob. Španělé přivezli své Charqui, jak to nazývali, na severoamerický kontinent. V dnešních USA již v té době zpracovávali severoameričtí domorodci buvolí nebo bizoní maso na sušené maso. Toto "Pemmikan" sloužilo buď jako nouzová zásoba, nebo jako cestovní proviant. Kombinace španělského Qu'Arki a indiánského Pemmikanu byla okamžitě přijata lovci, osadníky a kovboji jako výživná, snadno přenosná a dlouho trvanlivá svačina a nakonec přejmenována na "Jerky".
Sušené maso samozřejmě nebylo jen na severo- a jihoamerickém kontinentu. Také v Jižní Africe bylo maso konzervováno sušením. Domorodé kmeny, jako například Khoikhoi, solily různé druhy masa a dávaly je raději vysoko na stromy, aby je sušily. Evropské osadníky převzali tento způsob zpracování masa, dále ho vylepšovali kořením a nakonec ho nazvali Biltong.
Pro milovníky historie mezi vámi je zde zajímavý článek o historii Beef Jerky:
Ch'Arki - Původní metoda sušení masa