Co je dusičnan sodný a proč ho NEpoužíváme

Benjamin Jacobs

Ahoj Jerky národo!

"Naše Beef Jerky vyrábíme z nejlepšího rakouského hovězího masa a přísně odmítáme používat jakoukoli chemii. Ale o jaké chemii se tu vůbec mluví? V dvou krátkých blogových článcích se na toto téma zaměříme a vysvětlíme vám, co v našem Jerky NEMÁME rádi."

První padouch potravinářského průmyslu, o kterém si dnes krátce promluvíme, se nazývá natrinová sůl.

Nitrát sám o sobě není nebezpečný. V masném průmyslu se obvykle používá dusičnan sodný jako přísada. Proč? Stručně řečeno: maso si udržuje svou červenou barvu. Díky tomu může vypadat i staré maso dobře.

Proč to nepoužíváme? Dusičnany se v potravinách i v lidském těle přeměňují na dusitany. Dusitany prokazatelně působí jako vazodilatátory a snižují krevní tlak. Vyšší dávky dusitanů mohou vést k otravám. Tím ale nekončí, je to ještě horší.

"Nitrit může být v těle přeměněn na nitrosaminy, pokud je současně přijímán s bílkovinami z masa nebo mléka. Nitrosaminy jsou prokázaně silně karcinogenní."

Závěr: naše maso možná není jasně červené, ale v Simple Jerky není nic, co by bylo prokázaně karcinogenní. Děkujeme, že se vzdáváme dusičnanu sodného!

Téměř všichni výrobci jerky, včetně "malých" výrobců, používají dusičnan sodný jako "konzervant". Při mém malém online výzkumu jsem našel pouze jeden jerky v německy mluvícím prostoru, který neobsahuje dusičnan sodný. Spotřebitel je často lákán frázemi jako "zdravé stravování", "zdravá sušená masová svačina" a "paleo dieta".

Jak zdravé je toto jerky, když se přidávají karcinogenní látky, které tam nemusí být? Naše výroba je náročnější, protože se vyhýbáme určitým přísadám. Můžeme však s klidným svědomím nazývat naše jerky přirozenou svačinou a nikoho neklameme.

 

Zpět k blogu