Proč fosfáty v potravinách a proč je NEMÁME používat
Benjamin JacobsRozdělit
Ahoj Jerky národo!
Tady je tedy část 2 naší malé série "Chemie nemá v Jerky co dělat". ;)
Dnes se budeme bavit o fosfátech. Fosfáty se vyskytují přirozeně, ale zde mluvíme o umělých fosfátech. Ty se používají v hnojivech, v pracích prostředcích a.....v potravinách. V potravinářském průmyslu se fosfáty používají mimo jiné jako zvýrazňovače chuti (nebo deklarovány?). Jsou potřebné k uvolnění vápník-hořčíkových mostů v masovém svalstvu (v aktinových a myozinových vláknech). Tím zvyšují schopnost vázat vodu v mase. Fosfáty také zvyšují pH hodnotu masových proteinů a jako výsledek může tento protein absorbovat více vody.
Co to všechno znamená stručně řečeno? Fosfáty v mase = vyšší vazba vody. Vyšší obsah vody = větší hmotnost.
Oficiálně hrají fosfáty tedy roli zvýrazňovače chuti. V průmyslové realitě však jde o hmotnost. Vyšší obsah vody znamená větší hmotnost. Při výrobě masa fungují fosfáty téměř jako "zahušťovadlo" nebo "plnidlo". Koupíte si tedy masný výrobek s určitou hmotnostní specifikací. Aby však výrobce ušetřil, používá fosfáty, aby dosáhl stejné prodejní hmotnosti. Chytré, že? Tak "chytré" být nechceme a NEPOUŽÍVÁME žádné fosfáty.
Fosfáty přinášejí různá nebezpečí pro tělo a příjem fosfátů se v posledních 30 letech zdvojnásobil. Fosfáty brání vstřebávání vápníku, uvolňují vápník z kostí a tím prokazatelně zvyšují riziko osteoporózy. Kromě toho fosfát mění vnitřní stěny cév, což výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Pro lidi s onemocněním ledvin může být vysoká hladina fosfátů dokonce život ohrožující.
Umělé fosfáty, jak se používají v potravinářském průmyslu, jsou na rozdíl od přírodních fosfátů rozpustné a jsou tedy tělem zcela absorbovány. Náš organismus je v dnešní době doslova zaplaven fosfáty, a to i přesto, že je známo, jak škodlivé jsou vysoké hodnoty fosfátů.
Závěr: nepoužíváme žádné fosfáty. 50 gramů Simple Jerky JE 50 gramů Simple Jerky, aniž bychom uměle zvyšovali obsah vody a tím i hmotnost našeho produktu. Tečka!