Beef Jerky weicher machen: So wird gekauftes Jerky wieder zart

"Jak změkčit sušené hovězí maso: Jak znovu změkčit zakoupené jerky"

Benjamin Jacobs

Když otevřeš novou balení Beef Jerky, potěší tě jeho příjemná konzistence - je příjemně jemné a není příliš měkké, ale ani příliš suché. Pokud však svou balení nesníš hned, je možné, že tvé jerky po nějaké době ztvrdne a tím se zážitek z konzumace mírně zhorší.

Naštěstí existuje několik způsobů, jak znovu udělat tvou oblíbenou svačinu maximálně jemnou a chutnou.

Proč může být měkké sušené hovězí maso příliš suché?

Abychom pochopili, proč může zakoupené jerky po několika dnech od otevření trochu oschnout, musíme nejprve vědět, jak se vyrábí. Při výrobě sušeného masa se čerstvé maso dehydruje, tedy jakoby suší. Při tom se kusům masa odebere většina jejich vodní složky. Ideálně by neměly být tuhé a křehké, ale měly by zůstat trochu flexibilní a příjemně jemné. Tento proces nejenže přináší charakteristickou chuť a konzistenci hovězího jerky, ale díky dehydrataci je také výrazně déle trvanlivé.

Když otevřeš novou balení Jerky a nesníš ji hned nebo ji neuzavřeš vzduchotěsně, nevyhnutelně se do balení dostane vzduch. Tím tvé hovězí maso ztrácí další vlhkost a po nějaké době může být příliš suché.

Změkčení sušeného hovězího masa: Jednoduché a rychlé metody

Máte různé možnosti, jak udělat své Jerky doma opět měkké a chutné - a to bez velkého úsilí nebo speciálního vybavení.

Možnost 1: Rehydruj své Beef Jerky ve vodě

Pomocí mísy a trochu vody můžeš své Beef Jerky zvlášť snadno rehydratovat. Jednoduše polož pruhy do nádoby, zakryj je vodou a nech je namočené několik hodin nebo přes noc. V lednici se sušené maso možná trochu rychleji změkne. Jakmile dosáhneš požadované konzistence, můžeš vodu jednoduše slít a Jerky opatrně osušit pomocí utěrky nebo papírové utěrky.

Možnost 2: Dejte své jerky do mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba nabízí zvlášť rychlý způsob, jak změkčit sušené maso. Zabalte vysušené maso jednoduše do vlhkého papírového ubrousku a dejte ho na 30 až 60 sekund do mikrovlnné trouby. Mikrovlnnou troubu nastavte pro jistotu na nízký výkon. Pokud je to nutné, můžete proces opakovat, dokud nedostanete zpět měkké Beef Jerky.

Možnost 3: Naložte své Jerky

Pokud máš chuť na malý kulinářský experiment, můžeš své vysušené Beef Jerky změkčit pomocí domácí marinády. Můžeš k tomu kromě vody, octa, sójové omáčky nebo jiných libovolných tekutin použít také koření a bylinky podle svého výběru. Nech marinádu působit několik hodin nebo přes noc v lednici a poté odstraň zbylou tekutinu z proužků. Pokud chceš sušené maso ještě více změkčit, můžeš poté přejít k další metodě.

Možnost 4: Páraj své jerky v páře

Pára nabízí další možnost, jak během několika minut znovu změkčit vysušené hovězí maso. Pokud nemáš parní hrnec, můžeš místo toho použít běžný hrnec s parním nástavcem. Přiveď vodu k varu a dej jerky na 5 až 10 minut do nástavce. Díky páře se znovu stane jemným, aniž by se příliš navlhčilo.

Možnost 5: Uvařte si své jerky v tlakovém hrnci

Pro obzvlášť tvrdé případy se hodí tlakový hrnec. I velmi tvrdé, křehké sušené maso může být takto během krátké doby opět jemné a měkké. Umístěte své jerky do tlakového hrnce s malým množstvím vody a vařte maso, v závislosti na tloušťce a požadované konzistenci, asi 15 až 30 minut.

Možnost 6: Nenechávej své jerky vyschnout

Nejspíš nejjednodušší způsob, jak si vychutnat jemné a chutné Beef Jerky? Nenechávej ho vyschnout! Užij si svačinu během krátké doby nebo ji sdílej se svými blízkými. Pokud přesto zbydou nějaké kousky, můžeš je uložit do vzduchotěsné nádoby v lednici. Tak obvykle zůstanou čerstvé několik dní.

Často kladené otázky: Jak změkčit Beef Jerky

Jak mohu znovu změkčit velmi suché Beef Jerky?

V normálním případě můžeš také silně vysušené Beef Jerky znovu změkčit. Pro obzvlášť tvrdé případy se doporučuje vaření v tlakovém hrnci, delší vodní lázeň nebo namáčení ve vodě přes noc.

Jak mohu své sušené hovězí maso zvlášť rychle změkčit?

Pokud spěcháš, můžeš suché Beef Jerky v mikrovlnné troubě rychle změkčit. Alternativně můžeš použít vodní lázeň nebo tlakový hrnec pro rychlé změkčení.

Zhorší se Beef Jerky, když ho změkčím?

Pokud rehydratujete své sušené maso pomocí vody, pouze se vrátí ztracená tekutina. Vaše sušené maso se tedy nezhorší a obvykle také neztrácí na chuti nebo kvalitě. Pro maximální chuťový zážitek byste si ho však měli raději vychutnat dříve než později.    

Ben Jacobs

Ben Jacobs, zakladatel SimpleJerky, přenesl svou vášeň pro autentické hovězí jerky z USA do Rakouska. Inspirován vzpomínkami na dětství z malých rodinných obchodů v venkovské severozápadní části Connecticutu vytváří ručně vyráběné jerky s nejvyššími kvalitativními standardy, bez umělých přísad a z místního hovězího masa.

Zpět k blogu
Zanechat komentář