Warum enthält Beef Jerky Zucker?

Proč obsahuje sušené hovězí maso cukr?

Benjamin Jacobs

Při pohledu na seznam ingrediencí Beef Jerky ti možná padne do oka jedna složka: Cukr. To, že nadměrná konzumace cukru může mít negativní dopady na zdraví, je zřejmé. Čím dál častěji jsou však také malé množství cukru démonizovány.

Ale je trochu cukru opravdu nebezpečné pro vaše zdraví? A proč obsahují sušené maso vůbec cukr?

Proč vůbec obsahuje sušené hovězí maso cukr?

Podle výrobce obsahuje Beef Jerky většinou buď cukr, nebo jiný sladidlo. Kromě bílého cukru nebo hnědého cukru se například používá glukóza nebo přírodní sladidla jako med nebo javorový sirup k výrobě sušeného hovězího masa. Všechny tyto sladidla přispívají svými zvláštními vlastnostmi k různým konečným výsledkům v chuti a konzistenci.

Obsah cukru v průmyslově vyráběném jerky se může pohybovat mezi 0 a 10 gramy na 50gramové balení. Obsahovaný cukr přispívá nejen k charakteristické chuti hovězího jerky, ale také má vliv na jeho konzistenci. Zatímco výrobky bez cukru mají často tvrdou konzistenci, velmi cukernaté varianty mohou být příliš měkké. Cukr má takzvané hygroskopické vlastnosti: To znamená, že dokáže vázat vlhkost ze vzduchu, což umožňuje, aby jerky zůstalo křehké po delší dobu. Kromě toho může cukr v hovězím jerky přispět k vyšší trvanlivosti. Jako přírodní konzervant umožňuje společně s obsaženou solí delší čerstvost masa.

Jsme proto přesvědčeni, že zlatá střední cesta vede k dokonalému výsledku a Jerky by nemělo obsahovat ani příliš mnoho, ani příliš málo cukru. Při nákupu sušeného masa byste se tedy měli podívat na obsažené živiny. Doporučujeme zvolit produkt s umírněným obsahem cukru a vysokým obsahem bílkovin. Umělá konzervační činidla by se naopak měla zcela vyhnout.

Kolik cukru je bezproblémové?

Že konzumace velkého množství sladkostí, nealkoholických nápojů a slazených hotových výrobků je nezdravá, je dnes téměř každému dospělému známo. Nepochybně je pro naše zdraví lepší, omezit denní příjem cukru. Mnoho zdraví vědomých lidí však jde ještě o krok dál a úplně vylučuje cukr ze svého jídelníčku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje den denní příjem cukru maximálně 50 gramů u dospělých a 30 až 42 gramů u dětí a mladistvých za většinou bezpečný. Doporučené denní množství se vztahuje na "volný cukr", tedy všechny druhy cukru, které jsou obsaženy jak v potravinách, tak v nápojích. To zahrnuje nejen konzumaci zmrzliny, čokolády a podobně, ale také přírodní ovocné šťávy a ovoce. Odpovídajícím způsobem se doporučuje také mnoho zdravých potravin konzumovat raději s mírou. Množství cukru 50 gramů by například odpovídalo přibližně 300 gramům hroznů, velké sklenici pomerančového džusu, dvěma tyčinkám čokolády nebo malé lahvičce Coly. 

Kolik cukru obsahuje sušené hovězí maso?

Simple Jerky obsahuje, v závislosti na chuti, několik gramů cukru na balení. Náš Smoky Original má pouze 3,7 gramů cukru na 50-gramové balení, respektive 1,85 gramů na 25-gramové balení, a je tedy obzvlášť nízký na cukr. Abyste překročili doporučení WHO, museli byste sníst 14 velkých balení denně. Některé varianty, jako Hawaiian Teriyaki, mají obsah cukru 5 gramů na 50-gramové balení a 2,5 gramů na 25-gramové balení, což je o něco sladší. I z toho byste teoreticky mohli denně vychutnat 10 velkých balení, aniž byste přijali příliš mnoho cukru. Pro srovnání: Jablko obsahuje přibližně 12 gramů cukru a je tedy výrazně sladší svačinkou než proteinové balení Beef Jerky.

K výrobě Simple Jerky používáme malé množství cukru. Díky obsaženým ingrediencím má naše jerky vlhkost 45 procent a není ani příliš suché, ani příliš mokré. Beef Jerky bez cukru by naopak nemělo chuť a konzistenci, jakou si přejeme. Naše receptury obsahují trochu cukru, aby dosáhly jemné konzistence, dokonalého kousnutí a lahodné chuti tenkých proužků. Vyhýbáme se příliš vysokému obsahu cukru a používáme jen tolik, kolik považujeme za nezbytné, abychom ti umožnili dokonalý chuťový zážitek

Často kladené otázky: Proč obsahuje Beef Jerky cukr?

Kolik cukru obsahuje Simple Jerky?

Obsah cukru v Simple Jerky se liší podle příchutě. Všechny varianty však mají nízký obsah cukru maximálně 5 gramů na 50gramové balení nebo 2,5 gramu na 25gramové balení.

Je sušené hovězí maso se cukrem nezdravé?

Sušené hovězí maso obsahuje velké množství živočišných bílkovin a řadu dalších živin, které jsou pro vaše zdraví velmi důležité. Naše Simple Jerky má navíc obsah cukru maximálně 5 gramů na balení, takže je nízkosacharidové. Podle WHO byste neměli denně konzumovat více než 50 gramů cukru - jedno balení sušeného hovězího masa je tedy výrazně pod touto hodnotou.

Proč je cukr důležitý pro sušené hovězí maso?

Malé množství cukru přispívá k příjemné konzistenci, dobré chuti a dlouhé trvanlivosti sušeného hovězího masa.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, zakladatel SimpleJerky, přenesl svou vášeň pro autentické hovězí jerky z USA do Rakouska. Inspirován vzpomínkami na dětství z malých rodinných obchodů v venkovské severozápadní části Connecticutu vytváří ručně vyráběné jerky s nejvyššími kvalitativními standardy, bez umělých přísad a z místního hovězího masa.

Zpět k blogu
Zanechat komentář