Weidehaltung: Die vielseitigen Vorteile der artgerechten und ursprünglichen Tierhaltung

Pastva: Mnohostranné výhody přirozeného a tradičního chovu zvířat

Benjamin Jacobs

Při nakupování masa, mléka a dalších živočišných produktů si jistě rádi představujete šťastné, pasoucí se krávy na rozlehlých loukách. Ale ve skutečnosti vypadá život většiny hospodářských zvířat bohužel jinak. V Německu má v současnosti pouze asi 30 procent skotu přístup na pastviny.
Pastva má pozitivní vliv nejen na dobro zvířat, ale také na klima a kvalitu masa. Proto se vyplatí při nakupování věnovat pozornost mnoha důvodům.

Co znamená pastva?

Pastvina je zemědělská plocha, která je pokryta bylinami, jako jsou trávy. Vegetace slouží pastvinovým zvířatům, jako jsou skot, prasata, ovce a koně, jako zdroj potravy. Hospodářská zvířata se na pastvinách chovají zejména pro výrobu potravin. Chov pastvinových zvířat je z pohledu zemědělství nejprimitivnější a tedy nejpřirozenější formou chovu zvířat.

Pásení, respektive pastva, umožňuje zvířatům trávit velkou část svého života venku. Kolik času mohou ročně strávit na pastvině, však není jasně definováno. Při pastvě mohou nejen konzumovat spoustu čerstvé trávy a dalších rostlin, ale také se volně pohybovat, hrát si se svými druhy a v případě potřeby dodržovat potřebný odstup. Navíc jsou vystavena přirozenému klimatu a mohou si užívat jak slunce, tak vítr a déšť.

Krávy jsou stepní zvířata a mohou smysluplně využívat travnaté plochy, které nejsou vhodné pro pěstování potravin. Patří sem například plochy s obzvlášť strmým terénem nebo vlhkou půdou. Díky pastvinám tedy nedochází nutně k redukci zemědělsky využitelné plochy.

 

Pastva ve srovnání s jinými chovatelskými systémy

V současnosti má v Německu pouze asi 30 procent hospodářských zvířat možnost pastvy, přičemž více než 80 procent skotu je chováno v volných stájnách. Pod tímto pojmem se rozumí stáje, ve kterých se zvířata mohou volně pohybovat mezi pohybovými, odpočinkovými, dojeními a krmnými zónami. Asi 10 procent skotu žije v ustájení na řetězech a má tak téměř žádný prostor pro pohyb.

V Německu existuje od roku 2019 značka "Haltungsform", kterou mohou podniky dobrovolně umisťovat na své výrobky. Měla by ti poskytnout více orientace při nákupu masa. Rozlišuje se mezi čtyřmi formami chovu. Zatímco úroveň 1 odpovídá zákonným minimálním požadavkům, úroveň 4 znamená zvlášť humánní chov s pravidelným pastvou.

 

4 formy postoje

  • Haltungsform 1 znamená stájové chování. Zde mají skot v závislosti na hmotnosti mezi 1,5 a 2,2 metry čtverečními místa. Zvířata nemají žádný přístup k čerstvému vzduchu. I když se doporučuje využití výběhu, je také povoleno vázané chování.
  • Haltungsform 2 znamená Stájové chování Plus. V této formě chovu skotu má každé zvíře až 3 čtvereční metry prostoru. Neexistují tedy žádné významné rozdíly oproti prvnímu typu chovu.
  • Haltungsform 3 znamená vnější klima. Zde je předepsáno ustájení ve výběhu s celoročním využitelným dvorem a přístupem na čerstvý vzduch. Každé skotě je k dispozici, v závislosti na hmotnosti, až 4 metry čtvereční. Kromě toho je povinné krmivo bez genetických modifikací.
  • Haltungsform 4 znamená Premium. Hovězí dobytek má k dispozici volný výběh po 200 dní v roce. Ve stáji má každé zvíře až 5 čtverečních metrů prostoru.

 

Výhody pastvy

Pásení je spojeno s řadou výhod pro pohodu a zdraví zvířat. V důsledku toho má také příznivý vliv na kvalitu masa a mléčných výrobků. Kromě toho je pastva krav spojena s pozitivními dopady na klima, biodiverzitu a ochranu vod.

 

Dopady na pohodu zvířat

Protože jsou skot původně stepními zvířaty, je pastvina tím životním prostředím, ve kterém mohou nejlépe projevovat své přirozené chování. Pomalu pasení a přežvykování na pastvinách jim umožňuje se stravovat přirozeně a bohatě na vitamíny a dostatečně se pohybovat. Absence krmení vysoce koncentrovaným krmivem výrazně méně zatěžuje metabolismus zvířat. Na pastvině krávy jí až 12 hodin denně a přitom urazí mnoho kilometrů. To má pozitivní vliv na svalstvo, klouby a kopyta. V důsledku toho se infekční onemocnění vyskytují méně často.

Slunce, déšť a vítr mají také pozitivní vliv na imunitní systém a celkovou pohodu skotu. Stromy a keře jim poskytují možnost přirozené péče o tělo. Také rohy, které slouží k péči o tělo, regulaci teploty a komunikaci, nemusí být při pastvě často odstraňovány díky dostatečnému prostoru. Skot jsou zvířata s velmi složitým sociálním chováním. Aby se předešlo konfliktům, potřebují nejen dostatečný prostor na ležení a možnosti úniku, ale také neomezený přístup k potravě a vodě. Pastvina tak poskytuje nejlepší podmínky pro bezstresový život a zlepšenou plodnost a zdraví.

 

Dopady na kvalitu masa

S rostoucím blahobytem zvířat se samozřejmě zvyšuje také kvalita masa a mléka. Řada studií naznačuje, že mléko a maso z pastvy mají ve srovnání s produkty z chovu v uzavřených prostorách lepší složení mastných kyselin. Obsahují průměrně více omega-3 mastných kyselin a méně transmastných kyselin než produkty z intenzivního chovu. Kromě toho jsou produkty z pastvy často bohatší na vitamíny a antioxidanty. Díky přirozené stravě, pravidelnému pohybu a sníženému stresu se také zvyšuje kvalita a chuť svalového masa.

Ve stájném chovu žijí zvířata často na velmi malém prostoru. To má za následek zhoršení kvality vzduchu a často také šíření parazitů, virů a bakterií. Aby se předešlo nemocem, používají zemědělci v intenzivním chovu často velké množství antibiotik. Ta se samozřejmě také ukládají v hovězím mase. Protože zvířata na pastvě jsou díky svému přirozenějšímu prostředí často zdravější, používá se v pastvinovém chovu také méně léků.

 

Dopady na klima

Podle odborníků je pastva pro skot důležitým základem ekologického a udržitelného zemědělství. Louky ukládají velké množství CO₂ a přispívají tak k čistšímu vzduchu. Díky výkalům skotu a okusování se stimuluje růst rostlin, což umožňuje, aby tyto rostliny vázaly ještě větší množství oxidu uhličitého. V důsledku toho dochází také ke zlepšení úrodnosti půdy a zvýšení tvorby humusu. Kromě toho kravské trus poskytuje mnoha hmyzu životní prostor a tím podporuje biodiverzitu.

Udržitelné pastva má také pozitivní vliv na zadržování vody v půdě, jakož i na čištění vody a obnovu podzemních vod. Pastva zvyšuje hmotnost kořenů, což zase zvyšuje kapacitu pro příjem a zadržování vody. Vzhledem k tomu, že mikroklima travních porostů se může díky pastvě výrazně zlepšit, může chov skotu v souladu s jejich přirozenými potřebami přispět k ochraně životního prostředí.

 

Sušené hovězí: Kvalitní sušené maso z pastvin

Náš Beef Jerky je kvalitní sušené maso, které pochází výhradně z krav chovaných na rakouských pastvinách. Protože klademe velký důraz na humánní chov, naše hovězí maso pochází z krmení trávou. V důsledku toho je maso libovější, obsahuje více antioxidantů a omega-3 mastných kyselin a má intenzivnější chuť než maso krav krmených obilím. Zároveň mají zvířata výrazně lepší život než při celoročním ustájení.

 

Často kladené otázky k pastvě

Jaké výhody nabízí pastva pro skot?

Pastva je nejpřirozenější a tedy nejzdravější forma chovu skotu. Díky zvýšenému pohybu, čerstvému vzduchu a vitamínově bohaté stravě jsou skot v pastvě obvykle výrazně zdravější a spokojenější než jejich příbuzní ve stáji.

 

Je maso z pastvin zdravější?

Podle studií obsahuje maso z pastvin více zdravých omega-3 mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů než maso z intenzivního chovu. Navíc je často méně zatíženo antibiotiky a jinými léky.

 

Proč je maso a mléko z pastvin dražší?

Potraviny z pastvinového chovu jsou ve srovnání s produkty z intenzivního chovu často o něco dražší. To je způsobeno tím, že zemědělci potřebují pro výrobu potravin výrazně více plochy a mohou produkovat menší množství.     

Ben Jacobs

Ben Jacobs, zakladatel SimpleJerky, přenesl svou vášeň pro autentické hovězí jerky z USA do Rakouska. Inspirován vzpomínkami na dětství z malých rodinných obchodů v venkovské severozápadní části Connecticutu vytváří ručně vyráběné jerky s nejvyššími kvalitativními standardy, bez umělých přísad a z místního hovězího masa.

Zpět k blogu
Zanechat komentář