
Jaké maso je nejlepší na sušené hovězí?
Benjamin JacobsRozdělit
Kvalitní sušené hovězí maso se vyznačuje lahodnou chutí, příjemnou konzistencí a dobrou trvanlivostí. Abychom toho dosáhli, je rozhodující použít správné maso.
Prozradíme ti, které hovězí maso se obzvlášť hodí na výrobu lahodného jerky.
Nejlepší maso na Beef Jerky: To je obzvlášť důležité
Kvalita a druh masa mají velký vliv na konečnou chuť sušeného hovězího masa. Je přitom zvlášť důležité vybrat vhodný kus hovězího masa. Ačkoli tučné maso přispívá k jedinečnému chuťovému zážitku v mnoha pokrmech, pro sušené maso se příliš nehodí.
Který kus masa je nejlepší pro výrobu, nelze jednoznačně odpovědět. Existuje tedy několik možných receptů, které mohou vést k lahodnému sušenému hovězímu masu. Všechny vhodné části hovězího masa však mají společné, že mají relativně nízký obsah tuku. Nadměrný tuk by měl negativní vliv na chuť, konzistenci a trvanlivost sušeného masa. Z tohoto důvodu se obvykle preferují části zadní nohy, kyčle a záda.
"Vedle toho by maso mělo být co nejčerstvější a nejkvalitnější. Aby se dosáhlo optimální kvality, mělo by se vyhnout předchozímu zmrazení nebo skladování v lednici. Místo toho by se mělo začít s výrobou ihned po nákupu co nejčerstvějšího hovězího masa."
Která část je nejlepší maso na sušené hovězí?
V závislosti na regionu a zemi mají části hovězího masa různé názvy. Často se rozlišuje mezi hlavou, krkem, ramenem, hrudí, hřbetem, břišním plátem a kýtem. Z různých částí se opět vyrábí řada menších kusů - mezi nimi například svíčková nebo T-bone.
Existuje několik kusů masa, které se při tradiční výrobě sušeného hovězího masa v Americe v průběhu let osvědčily.
Svíčková
Sirloin Steak se v češtině také nazývá Hovězí svíčková nebo Hovězí jádro. Nachází se v hovězím kýtu blízko páteře a je zejména jemné. Ve srovnání s jinými částmi, které se hodí na Jerky, je o něco tučnější. To umožňuje zvláštní chuť, aniž by bylo zvýšené riziko rychlého zkažení.
Short Far
Short Loin pochází ze zadní části hřbetu a také se nazývá Hochrippe. Je ideální pro výrobu lahodného Beef Jerky. I když je ve srovnání s jinými kusy relativně drahý, investice se může vyplatit.
Bok
Flank nebo Dünnung se nachází v přední břišní části hovězího masa. Jedná se o velmi chutné maso s jedinečnou příchutí. Dále se vyznačuje relativně nízkým obsahem tuku a charakteristicky dlouhými vlákny.
Oko kola
Eye of Round se v německy mluvících zemích také nazývá Bílé šercl, Semmerrolle, Schwanzrolle nebo Runder Mocken. Oválný sval se nachází v zadní části hovězí kýty, má silně vyvinutá vlákna a snadno se krájí na plátky. Také díky svému nízkému obsahu tuku je tento kus masa vhodný pro výrobu Beef Jerky.
Horní kolo
Top Round je steak z hovězího stehenního masa, který se nachází mezi Eye of Round a Bottom Round. Tato část stehna se vyznačuje nízkým obsahem tuku a dobrou distribucí tuku. Z tohoto důvodu je vhodná jak pro výrobu rolád, tak pro sušené hovězí maso.
Spodní kolo
Bottom Round pochází z vnějšího svalu horní zadní nohy. Je to libové a ne příliš jemné maso, které je ideální pro výrobu sušeného masa. Kromě své bohaté chuti nabízí výhodu, že je ve srovnání s mnoha jinými kusy masa relativně cenově dostupné.
Jerky z jiných druhů masa
I když hovězí maso klasické je pro výrobu jerky, může být také vyrobeno z jiných druhů. V minulosti se chutná svačina často skládala z bizona, jelena a jiných divokých zvířat. Dnes je zejména vepřové jerky, tedy jerky z vepřového masa, považováno za oblíbenou alternativu. Pokud jsi fanouškem vepřového masa, naše Pork Jerky Austrian Style ti určitě bude chutnat. Kromě toho se například losos a krůta hodí k výrobě sušeného masa.
Často kladené otázky: Beef Jerky - Jaké maso je nejlepší?
Které části hovězího masa jsou nejvhodnější na sušené hovězí?
Teoreticky můžeš na Jerky použít všechny části hovězího masa, které nejsou příliš tučné. Zvlášť se osvědčily kusy jako svíčková, krátký hřbet, flank, oko kulatého masa, horní kulaté a dolní kulaté.
Jsou vhodné i jiné druhy masa na jerky?
Jerky se tradičně vyrábělo převážně z divočiny. Dnes jsou zejména vepřové, krůtí a lososí oblíbené alternativy k hovězímu jerky.
Čím se vyznačuje dobré maso na Beef Jerky?
Dobré maso na sušené hovězí by mělo být nejen nízkotučné, ale také co nejčerstvější a kvalitní. Čím lepší kvalita, tím lepší chuť.
Ben Jacobs, zakladatel SimpleJerky, přenesl svou vášeň pro autentické hovězí jerky z USA do Rakouska. Inspirován vzpomínkami na dětství z malých rodinných obchodů v venkovské severozápadní části Connecticutu vytváří ručně vyráběné jerky s nejvyššími kvalitativními standardy, bez umělých přísad a z místního hovězího masa.