Beef Jerky richtig lagern: So bleibt dein Jerky länger haltbar

Jak správně skladovat sušené hovězí maso: Tak zůstane vaše jerky déle trvanlivé

Benjamin Jacobs

Sušené hovězí maso je chutná a proteinová svačina, kterou si můžeš vychutnat kdekoli a kdykoli. Oproti jiným pochutinám má sušené maso tu výhodu, že má dlouhou trvanlivost. Při správném skladování zůstává příjemná konzistence a lahodná chuť po dlouhou dobu zachována. Pokud však své jerky skladujete špatně, může se stát, že kvalita klesne a rychleji se zkazí.

Prozradíme ti, jak uchovávat Beef Jerky, aby zůstalo obzvlášť dlouho čerstvé.

Co se stane, když sušené hovězí maso nebudu správně skladovat?

Jakmile otevřeš novou balení Beef Jerky, nevyhnutelně se vzduch dostane dovnitř. Tím se nejenže časem vysuší a ztratí svou příjemnou konzistenci, ale může také ztratit na chuti. Otevřené balení bys měl spotřebovat nejpozději do jednoho týdne, lépe však do dvou nebo tří dnů konzumovat.

I neotevřené jerky může při nesprávném skladování časem zkazit. I když se jedná o produkt, který je ve srovnání s mnoha jinými potravinami velmi trvanlivý, měl bys ho správně skladovat. Jen tak si můžeš být jistý, že kvalita zůstane zachována po dlouhou dobu.

Trvanlivost Beef Jerky je především zkracována kontaktem s vlhkostí a kyslíkem. Sušené maso je obzvlášť dlouho trvanlivé, protože se při výrobě dehydruje, tedy mu je odebrána tekutina. Opětovným kontaktem s vodou může Beef podobně jako čerstvé maso rychle zkazit. Kromě toho je zakoupené Jerky obvykle výrazně déle trvanlivé než domácí, protože je baleno vzduchotěsně. Díky tomu je často trvanlivé až jeden rok a může být i po uplynutí minimální trvanlivosti stále nepoškozené. Domácí Beef Jerky má naopak trvanlivost maximálně dva měsíce a mělo by být proto rychle zkonzumováno.

Jak správně skladovat sušené hovězí maso: Na co bys měl při skladování myslet

Aby se prodloužila trvanlivost Beef Jerky, měli byste ho co nejlépe chránit před vlivy prostředí, jako jsou vzduch, voda, sluneční světlo a teplotní výkyvy chránit.

Vyhněte se vzduchu

Jak již bylo zmíněno, kyslík v průběhu času způsobuje zhoršení kvality sušeného masa. Aby se prodloužila trvanlivost, měl bys zakoupené Beef Jerky otevřít pouze tehdy, když si ho chceš přímo vychutnat. Po otevření bys ho měl co nejdříve sníst nebo uzavřít do vzduchotěsného obalu. Totéž platí pro domácí Jerky.

Vyvarujte se vlhkosti

Čím sušší je tvé jerky, tím déle zůstane čerstvé. Vlhkost zvyšuje riziko, že maso bude napadeno bakteriemi a nakonec zkazí. Na co nejvíce suchém místě zůstane tvá svačina dlouho čerstvá a chutná.

Vyhněte se přímému slunečnímu světlu

I když sluneční světlo přispívá k suchému prostředí, měl bys své sušené maso chránit před přímým slunečním zářením. Příliš mnoho světla může také způsobit, že se rychleji zkazí. Tmavá spíž nebo skříň jsou proto obzvlášť vhodné pro skladování Beef Jerky.

Dávej pozor na stálou teplotu

Sušené hovězí maso se cítí nejlépe, když je uchováváno při co nejstálejší teplotě. Měl bys se vyhnout teplotním výkyvům a extrémním teplotám. Pokud je to možné, vyber si místo s chladnou teplotou - jak příliš vysoké, tak příliš nízké teploty mohou sušenému hovězímu masu v dlouhodobém horizontu škodit.

Nedávej své jerky do mrazáku

Mnoho potravin můžeš bez problémů zmrazit a později znovu rozmrazit, aniž by byla kvalita výrazně ovlivněna. Sušené hovězí maso však nepatří mezi tyto produkty. Jak konzistence a chuť, tak i nutriční hodnoty mohou při zmrazení trpět.

Sáhněte po kvalitním sušeném hovězím masu.

Čím lepší je kvalita, tím vyšší je pravděpodobnost, že vaše Jerky zůstane dlouho čerstvé a chutné. Proto se zaměřte pouze na kvalitní hovězí Jerky od výrobců, kterým důvěřujete. I když chemikálie mohou prodloužit trvanlivost sušeného masa, měli byste se vyhnout produktům s umělými konzervanty a místo toho se zaměřit na dobré suroviny a správné skladování.

Často kladené otázky: Jak správně skladovat Beef Jerky

Jak dlouho je zakoupené sušené hovězí maso trvanlivé?

Vzduchotěsně balené Beef Jerky má tu výhodu, že je ve srovnání s mnoha jinými potravinami velmi dlouho trvanlivé. Obvykle si ho můžeš vychutnat až po dobu jednoho roku. Po uplynutí doby trvanlivosti však většinou ještě dlouho není zkažené.

Měl bych sušené hovězí maso uchovávat v lednici?

Neotevřené Beef Jerky nemusíte uchovávat v lednici. Temné, vzduchotěsné a chladné místo, jako je spíž nebo skříň, je ideální pro skladování. I po otevření není nutné ho dávat do lednice, i když chladné teploty masu určitě neublíží.

Jak bych měl uchovávat otevřený balíček Beef Jerky?

Také otevřený balíček Beef Jerky bys měl co nejvíce uchovávat ve tmě, vzduchotěsně a v chladu. Místo toho, abys sušené maso nechával v otevřeném obalu, měl bys ho dobře uzavřít a případně vložit do těsné dózy. Ještě lepší je však co nejdříve si ho vychutnat.                                    


Co bych měl dělat, když je moje sušené hovězí maso příliš tvrdé?

Pokud se konzistence tvého Beef Jerky stala příliš tvrdou, existuje několik způsobů, jak své Beef Jerky znovu změkčit. Podívej se na náš blogový článek: Jak změkčit Beef Jerky.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, zakladatel SimpleJerky, přenesl svou vášeň pro autentické hovězí jerky z USA do Rakouska. Inspirován vzpomínkami na dětství z malých rodinných obchodů v venkovské severozápadní části Connecticutu vytváří ručně vyráběné jerky s nejvyššími kvalitativními standardy, bez umělých přísad a z místního hovězího masa.

Zpět k blogu
Zanechat komentář