Beef Jerky selber machen: So wird dein hausgemachtes Jerky besonders lecker

Sušené hovězí maso doma: Jak udělat své domácí jerky obzvlášť chutné

Benjamin Jacobs

Sušené hovězí maso není jen chutné a praktické, ale také bohaté na bílkoviny a řadu dalších živin. Máš chuť si tento lahodný snack vyrobit sám? Prozradíme ti, jak na to.

Jak si vyrobit sušené hovězí maso: Co potřebuji?

K výrobě Beef Jerky ve tvé vlastní kuchyni vlastně nepotřebuješ moc. Důležité je především vhodný kus hovězího masa a velmi ostrý kuchyňský nůž. Kromě toho potřebuješ marinádu nebo kořenící směs podle tvé volby. K sušení proužků se velmi dobře hodí sušička. Pokud ji nemáš, není důvod k obavám – místo toho můžeš použít i troubu.

Jaké maso potřebuji na sušené hovězí?

Pro výrobu Beef Jerky potřebuješ hovězí maso s relativně nízkým obsahem tuku. Příliš mnoho tuku by negativně ovlivnilo proces sušení, trvanlivost a konzistenci. Vhodné jsou zejména kusy z hřbetu, kyčle a zadní nohy. Dále je důležité, abys použil zvlášť čerstvé a kvalitní maso. Čím lepší je použité čerstvé maso, tím chutnější bude i tvé hotové Jerky.

V našem článku "Jaké maso se hodí na Beef Jerky?" najdeš podrobnější informace k tomuto tématu.

Recept na sušené hovězí maso: Takto se ti podaří chutné jerky

Jakmile najdeš vhodný kus masa, můžeš hned začít. Dbej však na to, že při sušení se ztrácí spousta hmotnosti – z jednoho kilogramu hovězího masa obvykle vzniká mezi 300 a 400 gramy Beef Jerky.

Připravte marinádu podle svého výběru.

Než začneš s úpravou masa, měl bys připravit marinádu podle svého výběru. Zde můžeš volně projevit svou kreativitu nebo se držet klasického receptu. Jednoduše smíchej všechny ingredience v misce. Alternativně můžeš také použít pouze sůl a pepř nebo hotovou směs. Je však důležité, abys k marinování svého masa použil sůl nebo sójovou omáčku, aby se prodloužila jeho trvanlivost.

Zde najdeš recept na klasickou americkou marinádu na jerky:

Suroviny na marinádu pro sušené hovězí maso:

  • ca. 180 mililitrů Worcestershiresauce
  • ca. 180 mililitrů sójové omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce medu nebo cukru
  • 2 lžíce pepře
  • 1 lžíce chilli vloček
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce česnekového prášku 

Nakrájejte maso na proužky

Nejprve přiveďte své maso do požadovaného tvaru pomocí velmi ostrého nože. Pokud dáte hovězí maso na 1 až 2 hodiny do mrazáku, bude se lépe krájet. Nejprve odstraňte viditelné tuky a pojivové tkáně. Poté maso pečlivě nakrájejte na tenké plátky o tloušťce 4 až 5 milimetrů. Aby se předešlo dlouhým vláknům masa, doporučuje se krájet maso napříč vláknem. Alternativně můžete použít kráječ.

Marinuj své pruhy

Vložte své masové proužky do marinády nebo kořenící směsi. Ujistěte se, že jsou všechny kousky rovnoměrně pokryté. Nechte marinádu působit asi 4 hodiny nebo přes noc v lednici. Poté vyjměte proužky ze sosu a důkladně je osušte kuchyňskou utěrkou.

Vysuš své pruhy

Nyní přichází pravděpodobně nejdůležitější krok při výrobě sušeného hovězího masa: sušení. Rozložte své marinované proužky na roštu nebo přímo v sušičce. Přitom byste měli dbát na to, aby se kousky nedotýkaly.

Pokud máš sušičku, měl bys na sušení naplánovat asi 10 až 12 hodin. Nastav stroj na teplotu 45 °C. Aby bylo sušení co nejrovnoměrnější, můžeš mřížky v automatu měnit každé dvě hodiny. Spodní mřížka se posune nahoru a horní vždy o jedno patro dolů. Sušička má tu výhodu, že jak chuť, tak živiny masa zůstávají zvlášť dobře zachovány.

Pokud nemáš sušičku a rozhodneš se pro sušení v troubě, měl bys dbát na nízkou teplotu. Většinou se doporučuje nastavit nejnižší teplotu. Nastav troubu na horkovzduch a určitě vlož vařečku do dvířek, aby mohla vlhkost lépe unikat. Pro rovnoměrné sušení bys měl maso přetočit po asi čtyřech hodinách. Po 8 hodinách bys měl zhruba jednou za hodinu zkontrolovat, zda tvé proužky již dosáhly požadované konzistence.

Užij si své sušené hovězí maso

Jakmile je tvé domácí sušené maso hotové, měl bys ho nechat dobře vychladnout a poté rychle zkonzumovat nebo správně uskladnit. V našem článku "Jak správně skladovat své Beef Jerky" se dozvíš, na co si při tom dávat pozor.

Výroba Beef Jerky se ti zdá příliš složitá, nemáš dostatek volného času nebo nejsi spokojený se svým výsledkem? V našem obchodě najdeš řadu různých příchutí, které si můžeš vychutnat bez jakéhokoli úsilí.

Často kladené otázky: Jak si vyrobit Beef Jerky 

Co potřebuji, abych si vyrobil sušené maso?

K tomu, abyste si sušené maso vyrobili sami, potřebujete vlastně jen dobrý kus masa, ostrý nůž a troubu nebo sušičku.

Jak dlouho je domácí sušené hovězí maso trvanlivé?

Trvanlivost sušeného hovězího masa závisí na způsobu skladování. Pokud ho správně skladujete, obvykle vydrží 1 až 2 měsíce.

Je domácí sušené hovězí maso zdravé?

Sušené hovězí maso má tu výhodu, že je bohaté na bílkoviny. Jak zdravé je vaše domácí sušené maso, závisí především na kvalitě použitých ingrediencí. Čím lepší je maso a ingredience pro marinádu, tím zdravější je i vaše sušené maso.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, zakladatel SimpleJerky, přenesl svou vášeň pro autentické hovězí jerky z USA do Rakouska. Inspirován vzpomínkami na dětství z malých rodinných obchodů v venkovské severozápadní části Connecticutu vytváří ručně vyráběné jerky s nejvyššími kvalitativními standardy, bez umělých přísad a z místního hovězího masa.

Zpět k blogu
Zanechat komentář